Nedir bu GoPro?

İsmine bakacak olursak bir kamera çağrışımı yapmıyor, katılıyorum. Ama emin olabilirsiniz, o bir “kamera”. Türkiye’de doğa sporları kültürü çok yaygın olmadığı gibi, bunu görsel olarak kaydetme geleneği de çok gelişmiş değil. En azından, artık her eve giren teknolojik aletlere kadar böyleydi. Eski görüntülerden hepimiz hatırlarız, kafasındaki kaska monte edilmiş kocaman kamerası olan bir adam paraşütle atlar ve diğer atlayanları kaydeder. Neyseki teknoloji, daha kaliteli görüntüleri, daha kolay şekilde ve kafamızda kocaman bir kamera taşımadan kaydetmeye imkan veriyor. İşte GoPro HD Hero, bu işi yapan, tüm dünyanın en çok tercih edilen aksiyon kamerasıdır. Kamera, hem kız arkadaşımın doğumgünümde aldığı bir hediye olarak, hem de sevdiğim bir kamera olduğu için iki kez değerli 🙂

Hemen belirteyim, piyasada birsürü aksiyon kamera var. Hatta Uzak Doğu’dan 100$ altında bir fiyata satın alabileceğiniz HD çözünürlükte video çeken kamera bulabilirsiniz. Ama bunların büyük çoğunluğunun (belki de hiçbirinin) size aynı kalitede görüntü sunmayacağına eminim. Kaliteden kastettiğim tek şey piksellenme, çözünürlük vs gibi teknik olarak ölçülebilir değerler değil. Mesela, bisiklet, araba, kaykay gibi aslında titreşimli olan ortamlarda görüntü kalitesinde hiçbir bozulma olmadı. Ayrıca, çözünürlüğün yanı sıra görüntü kalitesini belirleyen en önemli faktörlerin başında lens kalitesi geliyor, ki GoPro’da böyle bir endişem yok. Kameranın housingi polikarbon malzemeden üretilmiş, kolay kolay kırılmayacak gibi duruyor. Ne de olsa bu housing sayesinde 60 mt derinliğe kadar su geçirmiyor, bunu sağlamak için kaliteli olmak zorunda.

 

Kameranın 5 farklı video kayıt çözünürlüğü var. 1080 P, 960 P ve 720 P çözünürlükte videolar kaydedebilirsiniz. 720 P çözünürlükte 60 Fps (saniyede 60 kare) çekim de yapılabiliyor. Video çekimi haricinde 5 Mp çözünürlükte fotoğraflar da çekebiliyorsunuz. Bu çekimleri dilerseniz “bir saniyede üç fotoğraf peşpeşe” ya da “X sürede bir fotoğraf çekme” modunda çekebilirsiniz. 2, 5, 10, 30, 60 saniye aralıklarla çekim yapmak mümkün. 1100 Mah’lik Li-ion pili, katalog verisine göre 2.5 saatlik çekim süresi diyor. Fakat ben yaptığım denemede bu sürenin de üstüne çıkarak 3 saat civarı kayıt yaptım. Kamera 32 Gb’a kadar SD kartı destekliyor, fakat kullandığınız kartın kategori 4’ün üzerinde olması gerekiyor. Bunun için mutlaka güvenilir bir markayı tercih etmek gerek. Benim kullandığım kart 16 Gb ve kategori 6, şimdiye kadar hiçbir sorun yaşamadım.

GoPro HD Hero, üç farklı paket halinde satın alınabiliyor. Uğraştığınız spora göre, farklı bağlantı aparatları içeren paketi satın alabiliyorsunuz.

Helmet Hero: Bu paket içinde, bir adet kafa bandına monte aparatı, iki adet düz tabanlı ve iki adet de eğik tabanlı yapışkanlı monte ayağı, bir adet bisiklet kaskına monte aparatı çıkıyor. Adından da anlaşılacağı gibi genelde kaska monte ederek kullanmak isteyeceğiniz bir paket, fakat yapışkanlı ayakları başka bir yere de monte edebilirsiniz. Kafa bandı şeklindeki aparatı sayesinde sadece kafanıza takarak kullanabilirsiniz.

Motorsports Hero: Bu paket, bir adet cam vantuzu şeklinde çalışan bağlantı ayağı, bir adet kemer tokası, üç adet eğik tabanlı ve iki adet düz tabanlı yapışkanlı monte ayağı ile satılıyor. Araç camı ya da gövdesine, kayak/snowboard üstüne ya da benzeri düz ve pürüzsüz zeminlere yapıştırarak kullanmak istiyorsanız bu paketi tavsiye ederim. Tabi ayrıca yapışkanlı bağlantı ayaklarıyla da kaska, başka bir yüzeye monte edebilirsiniz.

Surf Hero: Bu paket, özellikle uğraştığınız spor bir su sporuysa ve sörf, kite sörf, rüzgar sörfü, kano gibi bir araçla yapılan sporsa kullanabilirsiniz. Paketin içindeki tek bağlantı ayağı, yaklaşık 20cm çapında kendinden yapışkanlı bir disk. Bu bağlantı ayağı, monte etmek istediğiniz yüzeye yapıştırılıyor ve orada kalıyor, söküp takma gibi bir şansınız yok.

Yukarıda bahsettiğimiz paketler haricinde, kamera, housing ve data kablolarının olduğu yalın bir paket de mevcut. Eğer elinizde bir kamera ve yeteri kadar bağlantı ayağı zaten varsa, bu paketi ikinci bir kamera olarak satın alabiliyorsunuz.

Satın aldığınız herhangi bir pakete ek olarak, herhangi bir bağlantı ayağını satın alabiliyorsunuz. Hatta yukarıdaki paketlerin hiçbirinin içinde olmayan, göğüse monte aparatı, roll bar ayağı, gidon ayağı, bileğe monte aparatı gibi birçok farklı bağlantı ayağı opsiyonel olarak satın alınabiliyor. Bunlara bir de, LCD monitör, ekstra pil aparatı, yüzdürücü aparat, 3D çekim seti ve bunun gibi birsürü aksesuarla birlikte, oldukça zengin yardımcı aksesuarlar mevcut.

Kameranın aksesuarlarını ve bazı bağlantı aparatlarını Kadıköy’deki K2 Outdoor‘dan satın aldım. Linke tıklayarak GoPro kameraları ve aksesuarlarını inceleyebilirsiniz.

Benim kamerayla çektiğim görüntülerden biri aşağıda.

“Nedir bu GoPro?” için 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir