Bu uğraşa başlamak isteyen herkesin ortak sorusudur: “hangisini alayım?” Bu sorunun yanlış bir soru olduğunu ya da gereksiz bir soru olduğunu asla iddia etmeyeceğim. Ama bu sorunun soruluş şekli, kime sorulduğu da önemli değil mi sizce?
Üyesi olduğum kulüpte yeni başlayanlar için eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitime katılan çoğu kişinin eğitim sonunda sorduğu ilk sorulardan biridir bu, hatta hayatında hiç kayağa binmemiş, hiç eğitim almamış kişilerin bile büyük iştahla cevabını aramaya giriştiği bir soru. Özeleştirimi de yaparak, ben de aynen bu süreçlerden geçtiğimi itiraf edeyim. Ama üstüne basa basa söylüyorum, hangisinin size uygun olduğu sorusundan önce, sizin hangisi için uygun olduğunuz sorusuna odaklanmalısınız. İkisi aynı şey gibi görünebilir, ama öyle değil. Doğru sorunun “ben neyi istiyorum” ile başlamasını öneririm.Bu sorunun muhtemel cevaplarını irdeleyelim. Siz hangisisiniz?
1. Yaz tatillerinde yakın kıyıları gezmek istiyorum: Genelde yazlıkta tutup, nadiren karavanının üstünde taşıyarak sadece yaz tatillerinde kullanmak isteyen kullanıcı. Bu profildeki kullanıcı genelde, bulunduğu bölgenin yakın civarında gezinmek ve ya balık avlamak için ister.
2. Günübirlik uzun turlar yapmak istiyorum: Amacı, günlük yaklaşık 10-15 km civarı geziler olan kişiler. Bu profildeki kullanıcı, yaşadığı şehirde ya da yazlığında, bir noktadan suya çıkıp orta mesafe uzunluktaki gezileri organize edip, yine aynı noktadan ya da başka bir noktadan karaya çıkmak ister.
3. Kamplı uzun turlar yapmak istiyorum: Kayağına yedek malzemelerini ve kamp ekipmanlarını yerleştirip suya atladığı gibi uzun mesafeleri katederek gezmek isteyen kullanıcı.
4. Denizdeki dalgalarda sörf yapmak ya da akarsuda yol almak istiyorum: Bu profil çok nadir rastlanan bir zümre olup, “hangisini alayım” sorusunu soran kitle içinde pek yer almaz. Kısacası konumuz dışındadır.
5. Tamamen sportif bir aktivite olarak yapmak istiyorum: Yukarıdaki maddedeki gibi bu profil de nadiren rastlanan bir zümre olup, “hangisini alayım” sorusunu soran kitle içinde yer almaz. Durgunsu kanosu yarışlarında ya da akarsu kanosu yarışlarında yer alır, kulüplerde sporcu olarak bulunur. Kısacası bu profil de konumuz dışındadır.
Kişi profillerini 1’den 5’e sıralarsak, fiziksel kapasite grafiğinin de bu sıralamayla doğru orantılı olduğunu söyleyebiliriz kabaca. Yani yukarıdaki manzaradan yola çıkarak, kendinize sormanız gereken ikinci soru olan “benim kapasitem ve tecrübem ne” sorusuna vereceğiniz cevaba göre kendinizi uygun yere koyabilirsiniz. Şayet kapasiteniz ve tecrübeniz, bulunmak istediğiniz profilin gereksinimlerini karşılamıyorsa ya kapasitenizi ve tecrübenizi artıracaksınız ya da kendinize uygun şeyler yapacaksınız demektir.
Yukarıdaki tablodan hareketle, önce kendinizi tanımadan kayakları tanımaya çalışmak sizi doğru yola götürmez. Sizin ihtiyacınıza ve tecrübenize uygun olmayan bir kayak / kano sahibi olmak da sizi mutlu yapmaz.